Zastanawiasz się, jak wykorzystać susz CBD w kuchni? Poznaj trzy rewolucyjne przepisy od Stonerchef, które nie tylko zaskoczą Twoje kubki smakowe, ale także sprawią, że będziesz zbierać szczękę z podłogi! Nie wierzysz? My też nie wierzyliśmy…
3 Przepisy z suszem CBD od Stonerchef, po których będziesz zbierać szczękę z podłogi
31.10.23
Przepisy z suszem CBD sprawiają, że dania i desery potrafią być wyjątkowo odprężające.
Przyjmowanie CBD w jedzeniu ma szereg zalet, począwszy od redukcji stresu i stanów zapalnych, problemy z apetytem, ciągle towarzyszący niepokój — czy wreszcie deprywacja snu.
I zapewne zastanawiasz się, co możesz przygotować z takim suszem; jak w ogóle do tego podejść; i czy to będzie, przede wszystkim, smaczne?
Zacznijmy od końca.
Tak, będzie smaczne.
Potrzebujesz do tego masła konopnego CBD, do którego zrobienia polecamy użyć suszu CBDod Cannabis Spot
A kompletny przewodnik po tym, jak prawidłowo przeprowadzić infuzję CBD w maśle, znajdziesz wsklepie Stonerchefów.
A skoro już ta buchająca para pojawiła się w tym artykule, to co powiesz na 3 obłędne przepisy z książki “Konopne Gotowanie”?
Przed tobą mityczny chleb tostowy, kofty wołowe z miętową rajitą oraz surówką z pomidora i cebuli, a na końcu deserek — orzechowe ciasteczka z kawałkami czekolady.
1. Ultra maślany chleb tostowy
Składniki:
300 ml pełnotłustego mleka (najlepiej 3,5%)
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 duże jajko (roztrzepane)
500 g mąki pszennej
3 łyżki masła w temperaturze pokojowej
1 łyżka masła CBD w temperaturze pokojowej
Instrukcje:
Podgrzej mleko w rondelku na małym ogniu. Powinno być ciepłe, ale nie gorące (nieco poniżej 40 stopni). Następnie przelej je do miski miksera.
Dodaj drożdże wraz z cukrem, wymieszaj całość i odstaw na mniej więcej 10 minut w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien zacząć się pienić.
Przymocuj miskę z powrotem do miksera, dodaj do niej roztrzepane jajko i sól, i zacznij stopniowo wsypywać mąkę. Używaj końcówki mieszającej do momentu, aż otrzymasz zagęszczoną, ale nadal lejącą masę.
Zmień końcówkę na haki do wyrabiania ciasta i kontynuuj dodawanie mąki. Dosypuj ją partiami, żeby kontrolować konsystencję ciasta; jeśli przesadzisz z jej ilością, ciasto będzie bite, a nie o to nam chodzi. Wyrabiaj tak, aż zużyjesz całą mąkę.
Kiedy ciasto będzie elastyczne, jednolite, ale nadal nieco lepkie, dodaj do miski zwykłe masło wymieszane z konopnym i wyrabiaj dalej, aż tłuszcz połączy się z masą, a ciasto na chleb będzie łatwiej odchodzić od miski. Na tym etapie masa powinna się odrobinę kleić, więc niech nie korci cię dodawać więcej mąki.
Uformuj z ciasta kulę na blacie podsypanym mąką i przełóż ją do miski wysmarowanej olejem lub oliwą. Przykryj naczynie folią spożywczą i od- staw na godzinę, by wyrosło i podwoiło objętość.
Wyjmij ciasto z miski na oprószony mąką blat, a następnie delikatnie spłaszcz. Zacznij formować je rękami w kształt wałka; zbierz krawędzie do siebie, zaciągnij je do środka chleba i złóż go w bochenek, po czym obróć go zaciągniętymi końcami do dołu.
Przełóż bochenek do keksówki wysma- rowanej tłuszczem, wyrównaj kształt do formy (delikatnie), przykryj folią spożywczą i odstaw na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzej piekarnik do 170 stopni.
Piecz przez około 45 minut. Stuknij palcem w gotowy chleb. Jeśli wydaje głuchy dźwięk, możesz go wyjąć z piekarnika. Daj bochenkowi ostygnąć do temperatury otoczenia, zanim go przekroisz.
2. Kofty wołowe z miętową rajitą oraz surówką z pomidora i cebuli
Składniki na kofty:
800 g mielonego karczku wołowego
1 cebula (posiekana)
3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
2 papryczki chili (oczyszczone z nasion)
garść posiekanej natki pietruszki
70 g posiekanych prażonych orzeszków ziemnych
1 ½ łyżeczki soli
¼ łyżeczka kuminu
¼ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
masło klarowane (do smażenia)
masło CBD (do polania kotlecików)
Składniki na rajitę:
½ ogórka (startego na małych oczkach tarki)
250 g jogurtu greckiego
duża garść posiekanych liści mięty
½ posiekanej papryczki chili (oczyszczonej z nasion)
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z limonki
szczypta soli
Surówka z pomidora i cebuli:
2 średnie pomidory (pokrojone w łódeczki)
½ cebuli (pokrojonej w cienkie piórka)
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek do skropienia
Instrukcje:
Zacznij od sosu. Jeśli masz chustę serowarską, zawiń w nią startego ogórka i odciśnij całą wodę. Następnie przełóż go do miski z jogurtem greckim, dodaj miętę, papryczkę chili, miód, sok z limonki i sól. Całość wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki na czas przygotowania koft.
W osobnej misce wymieszaj pomidory z cebulą, dopraw solą i pieprzem, a następnie skrop tu i ówdzie oliwą. Wymieszaj surówkę drewnianą łyżką. Miskę z sałatką przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki.
Weź dużą miskę i przełóż do niej zmielone mięso, cebulę, czosnek, chili, natkę pietruszki, uprażone orzeszki i pozostałe przyprawy. Wyrób wszystkie składniki na jednolitą masę i uformuj podłużne minikebaby. Ściskaj do- kładnie mięso, żeby nie rozpadało się przy obróbce termicznej. Możesz już nagrzewać piekarnik – do 180 stopni (z termoobiegiem).
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Smaż kotleciki na sporym ogniu po 3 minuty z każdej strony. Przełóż je na 2 minuty do piekarnika i pozwól im tam dojść.
Rozpuść trochę masła CBD w rondelku. Polej nim kotleciki, a następnie oprósz je dodatkową porcją orzeszków i natki pietruszki. Podawaj z sosem i surówką.
3. Ciasteczka orzechowe z mleczną i białą czekoladą
Składniki:
30 g masła w temperaturze pokojowej
30 g masła konopnego
120 g masła orzechowego
35 g białego cukru
30 g brązowego cukru
1 małe jajko
1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
110 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
80 g białej czekolady
80 g mlecznej czekolady (posiekanej)
Instrukcje:
Nagrzej piekarnik do 175 stopni (z termoobiegiem).
W misce miksera wymieszaj wszystkie masła z białym i brązowym cukrem, a następnie dodaj jajko i ekstrakt waniliowy i kontynuuj miksowanie.
W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Zacznij powoli dodawać te składniki do miski z masą orzechową, miksując do dokładnego połączenia składników.
Następnie wprowadź do masy ciasteczkowej kropelki czekolady i wmieszaj je szpatułką.
Z masy ciasteczkowej formuj kulki o średnicy około 3 cm i układaj je obok siebie na papierze do pieczenia. Delikatnie spłaszcz każdą kulkę dłońmi.
Włóż ciastka do piekarnika i piecz przez około 10 minut. Pozwól im całkowicie wystygnąć, żeby stężały. Jeśli dobierzesz się do nich zbyt wcześnie, mogą się – brzydko mówiąc – rozwalić.
Nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć bong apetit, enjoint — i na zdrowie!
Od 34,99 złWybierz opcje
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
Czy to było pomocne?
5
0
Autor:
Dawid Haduch
Jestem specjalistą w dziedzinie konopi i CBD z wieloletnim doświadczeniem w branży, a także pacjentem medycznej marihuany. Moją misją jest edukacja i przekazywanie rzetelnej wiedzy na temat konopi, zarówno w kontekście medycznym, przemysłowym, jak i w rutynowych aspektach życia. W ramach mojej codziennej pracy nie tylko edukuję i przekazuję wiedzę, ale również prowadzę własne badania dotyczące konopi. Prace te pozwalają mi na dogłębne zrozumienie tej fascynującej rośliny, co przekłada się na tworzenie innowacyjnych produktów na bazie legalnego CBD.